fbpx

ZZP in de bouw: Alles over werken als ZZP'er in de bouw

Ben jij toe aan meer vrijheid en wil je graag eigen baas zijn? Dan is ZZP in de bouw wellicht een goede optie voor jou! Maar wat moet je weten voordat je kan starten als ZZP’er en wat zijn de voor- en nadelen? In dit blog vertellen we je er meer over.

Wat is een ZZP’er?  

Een ZZP’er is een zelfstandig ondernemer die zijn of haar eigen diensten aanbiedt aan opdrachtgevers zonder een vast dienstverband te hebben. ZZP’ers in de bouw zijn vakmensen met diverse specialisaties, zoals timmermannen, loodgieters, elektriciëns en meer. Ze voeren projecten uit voor verschillende klanten en werken vaak op tijdelijke basis.

Wat verdient een ZZP er in de bouw? 

Een belangrijke vraag wat mensen vaak als eerst willen weten, wat verdien je als ZZP’er? Het antwoord varieert per individu, afhankelijk van expertise en ervaring. Over het algemeen ligt het uurtarief van een ZZP’er in de bouw tussen de €30 en €50 bruto. Een junior verdient rond de €30,- en €35,- bruto, een medior rond de €35,- en €45,- bruto en een senior tussen de €45,- en €50,- bruto. Hoe meer ervaring en expertise je hebt hoe meer je ook kunt verdienen.

Voordelen

Als ZZP’er in de bouw geniet je van verschillende voordelen die deze stap aantrekkelijk maken:

Nadelen

Hoewel het ZZP’en in de bouw veel voordelen biedt, zijn er ook enkele uitdagingen waar je rekening mee moet houden: 

Tips om te starten als ZZP 

 

  1. Kies je vakgebied: Richt je op specifieke projecten waar je vaardigheden het beste tot uiting komen.
  2. Netwerken: Bouw een netwerk op in de bouwbranche. Dit kan je helpen bij het vinden van nieuwe opdrachten en het krijgen van aanbevelingen.
  3. Opleiding en certificering: Investeer in cursussen, korte opleidingen en certificeringen om je kennis en geloofwaardigheid te vergroten.
  4. Bouw een financiële buffer op: Het is verstandig om als startende ZZP’er een financiële buffer op te bouwen. Dit kan je helpen bij tegenslagen en of mindere periodes.
  5. Financiële planning: Maak een gedetailleerd financieel plan waarin je rekening houdt met jouw startkapitaal, verwachte inkomsten en uitgaven. Houd ook rekening met belastingen, verzekeringen en eventuele onvoorziene kosten.
  6. Begin met kleine projecten: Zo kun je gemakkelijk ervaring op doen en bouw je langzaam je portfolio uit.

Conclusie 

ZZP in de bouw biedt een aantrekkelijke mogelijkheid voor vakmensen om hun eigen onderneming te starten en hun passie voor bouwprojecten na te jagen. Met flexibiliteit, financiële voordelen en diverse opdrachten is het een interessante keuze voor velen. Maar het brengt ook uitdagingen met zich mee, zoals financiële onzekerheid en administratieve verantwoordelijkheden. Als je de juiste stappen neemt en jezelf onderscheidt van de concurrentie, kan ZZP in de bouw een lonende carrièrekeuze zijn.

Vacatures ZZP

Bij Jobxion kunnen wij jouw ook helpen met het vinden van ZZP opdrachten, benieuwd naar wat wij jouw kunnen bieden? Bekijk dan onze ZZP vacatures.

Contact

Heb je een vraag?  Neem contact op. Wij helpen je graag!

Scroll naar boven