Werken als lasser

Dus, jij wilt werken als lasser? Da’s mooi, want dan ben je precies waar je zijn moet. Check direct ons volledige aanbod van lasser vacatures en solliciteer meteen, zodat jij in no-time via JobXion aan de slag kan gaan.

Wat doet een lasser?

Voor de één is het glashelder, voor een ander is het één groot mysterie wat een lasser allemaal doet. Dat laatste zal wel meevallen, maar het zou kunnen. Laten we starten bij de basis.

Platgeslagen is een lasser degene die meerdere onderdelen aan elkaar ‘last’, oftewel met elkaar verbindt. Met behulp van een lasapparaat ‘smelt’ de lasser stukken metaal aan elkaar om uiteindelijk onderdelen of producten compleet te maken. Over het algemeen vallen de volgende taken onder de verantwoording van een lasser:

  • Verbindingen maken (lassen) door gebruik te maken van de MIG-, TIG- of MAG- lastechniek
  • Reinigen / gladmaken van het te lassen materiaal
  • Afstellen van het gereedschap
  • Gereedschap onderhouden
  • Aftekenen, zagen, boren, snijbranden en bijvoorbeeld vijlen van onderdelen
  • Slijpen van het snijdgereedschap

Lastechnieken

Nu je wat beter voor je hebt wat een lasser doet, nemen we je mee in de verschillende lastechnieken.

TIG-lassen
TIG-lassen is het elektrisch booglassen en het staat voor Tungsten Inert Gas. Het wordt vooral gebruikt bij het lassen van dunne platen aluminium en RVS. De kwaliteit die je met TIG-lassen bereikt is heel erg hoog maar tegelijkertijd ook moeilijk omdat het toevoegmateriaal met de hand moet worden toegevoegd. Kortom, een lastechniek die vooral door de experts wordt toegepast.

MIG-lassen
MIG-lassen is het zogenaamde booglasproces en staat voor Metaal lassen met Inerte Gassen. Bij MIG-lassen wordt er gebruik gemaakt van edelgas (Argon en soms ook Helium) en wordt voornamelijk gebruikt voor het verbinden van koper, aluminium of aluminiumlegeringen. Deze lastechniek wordt enkel en alleen in gesloten ruimten toegepast omdat het beschermgas niet weggedreven mag worden door bijvoorbeeld de wind. Gebeurt dit wel, dan krijg je een minder mooie en kwalitatieve lasnaad.

MAG-lassen
MAG-lassen behoort tot het booglasproces en is te vergelijken met MIG-lassen, alleen wordt er bij MIG-lassen gebruik gemaakt van een actief gas. Metal Active Gas is dan ook waar de afkorting voor staat. Voor het MAG-lassen wordt een gasmengsel gebruikt van argon, kooldioxide en zuurstof. Deze lastechniek gebruikt men hoofdzakelijk voor ongelegeerde en laaggelegeerde staalsoorten. In de laswereld worden de MAG- en MIG-lastechniek vaak als 1 methode gezien, omdat enkel het gas verschilt. Ze spreken dan ook vaak over MIG/MAG lassen. 

Eigenschappen van een lasser

Een lasser die écht uit wil blinken in zijn vak beschikt over een behoorlijke dosis discipline en een zelfstandige werkhouding. Nauwkeurigheid en resultaatgerichtheid zijn natuurlijk onmisbaar om jouw werk als lasser goed te kunnen uitvoeren. Als lasser heb jij ten allen tijden jouw focus op een zo succesvol mogelijk eindresultaat. Een écht goede lasser noemt zichzelf vaak ook wel een perfectionist. 

Salaris lasser

En, wat beurt een beetje lasser?  Oftewel, welk salaris past er bij een lasser? Per organisatie of bedrijf kan dit wat verschillen. Bij JobXion hanteren wij in elk geval de volgende salarissen, onderverdeeld in niveaus:

  • Een junior, ook wel startende, lasser heeft een salaris van ongeveer € 2.300 bruto per maand.
  • Een medior lasser, zo’n 2-4 jaar ervaring, heeft een salaris van ongeveer € 2.600 bruto per maand.
  • Een écht ervaren lasser, de senior, heeft een salaris van ongeveer € 3.000 bruto per maand.

Bij JobXion betalen we jouw salaris wekelijks uit. Je wordt ingeschaald via CAO en bent bij een bijbehorend pensioenfonds aangesloten.

Ben jij eruit en ready voor een nieuwe lasser-baan? Check de vacatures en solliciteer!

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Meld je aan voor een JobAlert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt!

Top