Beroep loodgieterLoodgieter

Het beroep van loodgieter is puur vakmanschap. Het werk van een loodgieter gebruiken we allemaal in ons dagelijkse leven. Hij is daarmee een onmisbare vakman die overal kan werken. Hieronder lees je alles over dit uitdagende beroep.

Wat is een loodgieter?

Een loodgieter is een vakman die gespecialiseerd is in het aanleggen, onderhouden en repareren van sanitair, waterleidingen, riolering en verwarmingsinstallaties.

Tegenwoordig wordt er vaak gesproken over een installatiemonteur, maar vroeger werkte een loodgieter echt met lood Nu zijn het vaker technische installaties die een loodgieter aanlegt. Het vak is veel breder geworden, zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld al het sanitair aanlegt in een woning en dat je de volgende dag een warmte terug win-installatie aan het aansluiten bent. Ook het aanleggen van gasleidingen behoort tot de werkzaamheden, denk bijvoorbeeld aan een gasleiding in de keuken. Al het leidingwerk en aansluitwerk wordt uitgevoerd door een loodgieter.

Wat doet een loodgieter?

De werkzaamheden van een loodgieter zijn:

 • Aanleggen, onderhouden, repareren van sanitair
 • Aansluiten van leidingen voor bijvoorbeeld water en gas
 • Aansluiten van de riolering
 • Installeren van de verwarming zoals een CV of vloerverwarming
 • Installeren van mechanische ventilatie
 • Lekkages ontdekken en repareren
 • Aansluiten hemelwater afvoersystemen
 • Warmte terug win-installaties (WTW systemen)

Hoe word je loodgieter?

Er is geen specifieke opleiding tot loodgieter meer, het vak valt onder de brede term van installatietechniek. Je kunt hierin een opleiding volgen en je daarna verder specialiseren. Dit kan door het volgen van een BBL-opleiding op een technische school in combinatie met een leerbedrijf.

Snel loodgieter worden
Wil je toch een opleiding loodgieter volgen en snel aan de slag? Jobxion heeft wél een opleiding waar je het vak kunt leren. Er zijn meerdere trainingen mogelijk in de installatietechniek die samen maken dat jij loodgieter kunt worden.

TIP - Bekijk de gratis opleiding loodgieter

Salaris loodgieter

Een indicatie van de CAO-salarissen van een loodgieter / installatiemonteur:

 • Een junior loodgieter verdient € 1.600,- tot € 2.000,- bruto per maand
 • Een medior loodgieter verdient € 2.000,- tot € 2.500,- bruto per maand
 • Een senior loodgieter verdient € 2.500,- tot € 3.000,- bruto per maand
  • Vacatures loodgieter

   Bij JobXion ben je aan jet juiste adres voor vacatures voor loodgieters en installatiemonteurs. Door onze jarenlange ervaring als uitzendbureau in de bouw & techniek, hebben wij een divers aanbod aan vacatures. Of je nu op zoek ben naar een baan als CV-monteur, onderhoudsmonteurs of leerling loodgieter: wij hebben een passende vacature voor jou.

   TIP - Maak een job-alert aan en ontvang nieuwe loodgieter vacatures als eerste!

   Met JobXion aan de slag als loodgieter

   Zodra je hebt gesolliciteerd op één van onze vacatures, ga je via ons werken als loodgieter. Je komt bij ons in dienst en wij zetten jouw skills en expertise in op diverse projecten bij verschillende bedrijven. Je werkt op uitzendbasis via ons, maar met de zekerheid van aaneensluitend werk. We zorgen er namelijk voor dat de projecten op elkaar aansluiten en je dus vast aan het werk bent. De ene keer werk je een week op een project, waar je vervolgens bij een nieuw project een half jaar aan de slag gaat. Is er sprake van een klik tussen jou en een bedrijf? Dan kan het zomaar zijn dat zij jou overnemen en je dus rechtstreeks bij het bedrijf in dienst gaat.

   Als loodgieter bij Jobxion kunt je rekenen op:

   • Direct aan de slag kunt als loodgieter
   • Gebruik kan maken van de mogelijkheden van ons opleidingscentrum
   • Een goed salaris, wekelijks uitbetaald
   • Vanaf dag 1 betaald wordt naar bouw of klein metaal cao en pensioen opbouwt
   • Langdurig aan de slag gaat op projecten bij jou in de buurt
   • De kans krijgt om overgenomen te worden door het bedrijf
   • Eigen vervoer waarmee je privé mag rijden
   • Makita accu gereedschap
   • Professionele werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen
   • Persoonlijk contact
   • Duurzame inzetbaarheid (gezondheid en vaardigheden)
   Meer weten of contact?

   Heb je na het lezen nog een vraag over het beroep van loodgieter, neem gerust contact op met Isa. Zij kan met jou kijken naar de mogelijkheden die er voor jou zijn.

   Naar vacatures loodgieter | Naar opleiding loodgieterLeerling loodgieter

Een echte vakman worden, dát is wat je wilt! Om precies te zijn wil je loodgieter worden, ook wel monteur installatietechniek. Dat kun je worden door de opleiding loodgieter van Jobxion te volgen. En als je slaagt, dan hebben wij een baan voor jou.

Wat is een leerling loodgieter

Een leerling loodgieter is een aankomende vakman in opleiding die onder begeleiding werkzaamheden uitvoert zoals het plaatsen van sanitair, aanleggen van leidingwerk en het installeren van installaties voor gas, water, lucht en warmte.

Werkzaamheden leerling loodgieter

Als leerling-loodgieter of installatiemonteur installeer je zowel eenvoudige als ingewikkelde werktuigkundige installaties of onderdelen daarvan. Denk aan een gasinstallatie, rioleringen met beluchting, hemelwater afvoersystemen, warmte terug win-installaties (WTW systemen), CV installaties, verwarmings- en airconditioningssystemen en sanitaire voorzieningen. Vervolgens maak je die installaties gebruiksklaar. Je stelt besturingsprogramma’s in en regelt installaties in. Je werkt in woningen, nieuwbouw, flats en utiliteitsgebouwen zoals ziekenhuizen, kantoorgebouwen en scholen.

Leerling loodgieter worden

Om leerling loodgieter te worden heb je 2 goede mogelijkheden:

MBO installatietechniek (BBL)
Je kunt loodgieter worden via het MBO, het vak valt onder de opleiding installatietechniek. Door de komst van installaties, denk aan een warmtepomp, is het vak technischer geworden. De niveau 2 opleiding duurt 2 jaar, waarbij je 4 dagen naar het leerbedrijf gaat en 1 dag naar school.

Leerling Loodgieter opleiding bij Jobxion
Bij Jobxion heb je de mogelijkheid om binnen een paar dagen te beginnen als leerling loodgieter. In ons opleidingscentrum hebben wij diverse trainingen in de installatietechniek om je de eerste vaardigheden als loodgieter te leren. We kijken o.a. naar je motivatie en als je de opleiding afrond zorgen wij voor een baan bij een bedrijf waar je in de praktijk verder kunt leren.

TIP - Bekijk de gratis opleiding loodgieter

Salaris leerling loodgieter

Wat je verdient als leerling loodgieter hangt af van je leeftijd en ervaring. Als 16-jarige ontvang je ongeveer € 1125,- bruto voor 5 dagen in de week werken. Dit salaris stijgt zodra je meer ervaring hebt. Zie een indicatie van de cao-salarissen op het tabblad loodgieter.

Vacatures leerling loodgieter

Benieuwd welke banen er zijn als leerling loodgieter? Bekijk alle vacatures, er zit vast iets voor je bij, want veel installatiebedrijven zijn op zoek naar jong talent met de juiste motivatie. Door ons grote netwerk is er altijd wel een klus bij jou in de buurt.

TIP - Maak een job-alert aan en ontvang nieuwe loodgieter vacatures als eerste!

Meer weten of contact?

Heb je na het lezen nog een vraag over het beroep van (leerling) loodgieter, neem gerust contact op met Isa. Zij kan met jou kijken naar de mogelijkheden die er voor jou zijn.

Naar vacatures leerling loodgieter | Naar opleiding loodgieter

Recruiter Jobxion

Contact met Isa

Ik help je graag!

isa@jobxion.nl
Top