fbpx

beroepen > elektriciën

Elektriciën

Het beroep van elektricien / elektromonteur is veelzijdig. Van het aanbrengen van elektra in de bouw tot aan het onderhoud van elektrotechnische apparatuur. Lees alles over het beroep, de opleiding en bekijk de vacacatures.

Wat is een elektricien?

Een elektricien is een (elektro)monteur van elektrische installaties. De werkzaamheden bestaan vooral uit het aanleggen en onderhouden van de elektriciteitsvoorzieningen. 

Werken als elektricien is overal weer anders. Je kunt jouw specialisatie bij verschillende bedrijven inzetten. Denk bijvoorbeeld aan installatiebedrijven, woning- en utiliteitsbouw, industrie of andere elektrotechnische ondernemingen.

Wat doet een elektricien?

Elektra zit bijna overal in. Van voertuigen tot liften en van een lopende band tot de apparatuur voor het beveiligen van je huis. De werkzaamheden zijn dan ook heel divers, bijvoorbeeld:

 • Het installeren de elektra infrastructuur
 • Onderhouden van elektrotechnische installaties en apparatuur
 • In bedrijf nemen van nieuwe systemen en installaties
 • Hanteren hand- en elektrisch gereedschap
 • Oplossen van storingen door het maken van analyses
 • Uitvoeren van reparaties en modificaties
 • Verwerken van reparaties, storingen en onderhoud in een logboek

Leerling elektricien

Een leerling elektricien volgt een technische opleiding en werkt onder een ervaren elektricien aan elektrische installaties om zo het vak te leren.

De combinatie van een opleiding en werken met een ervaren vakman is een ideale voorbereiding om later zelfstandig aan de slag te kunnen. In de installatietechniek begin je altijd als leerling, want het kost tijd om ervaring op te doen in de diverse werkzaamheden. Daarnaast kan het werken met elektriciteit gevaarlijk zijn als het niet goed wordt uitgevoerd, daarom is het belangrijk dat iemand je begeleidt.

Werkzaamheden doe je onder begeleiding van een vakman. Denk aan het aanleggen van elektra in nieuwbouwwoningen, zoals kabels trekken en het aansluiten van meterkasten. Het onderhouden van apparatuur, oplossen van storingen en het uitvoeren van testen. Vaak zijn de werkzaamheden afhankelijk van het bedrijf waar je werkt. Zo zijn er bedrijven die alleen maar beveiligingssystemen aanleggen en onderhouden.

ZZP elektromonteur

Een ZZP elektromonteur is een vakman in de elektrotechniek die zelfstandig werkt. Als ZZP’er ben je niet in loondienst bij een bedrijf, maar wordt je tijdelijk ingeleend voor een project. Je moet dan zelf alles regelen, zoals gereedschap, vervoer en ook factureer je zelf, zodat jij geld krijgt voor het werk dat je hebt gedaan.

Van een zelfstandig werkende elektromonteur wordt verwacht dat je ruime ervaring hebt in alle voorkomende werkzaamheden en dat je dat ook zelf kan zonder begeleiding. Je ziet geen ZZP’ers elektromonteur zonder ervaring, want dan ben je geen zelfstandige. Als ZZP heb je extra verantwoordelijkheid voor je werk en ook voor je eigen bedrijfsvoering. Zo moet je zelf zorgen voor voldoende opdrachten zodat je aan het werkt blijft. Een klantvriendelijke en profesionele instelling helpen hierbij.

Wist je dat het aantal elektromonteurs in Nederland de afgelopen 5 jaar met ongeveer 15% is gestegen?

Wat verdient een elektricien

 • Een junior elektricien verdient € 1.600,- tot € 2.000,- bruto per maand
 • Een medior elektricien verdient € 2.000,- tot € 2.500,- bruto per maand
 • Een senior elektricien verdient € 2.500,- tot € 3.000,- bruto per maand

Het daadwerkelijke salaris is afhankelijk van factoren zoals leeftijd, ervaring, werkzaamheden, locatie en werkgever.

Salaris elektromonteur ZZP

ZZP elektromonteurs bepalen hun eigen uurtarief. Dit tarief kan variëren van ongeveer €35 tot €60 of meer per uur, afhankelijk van de ervaring en expertise van de monteur.

Ben jij een elektromonteur met ruime ervaring en op zoek naar een nieuwe uitdaging in de elektrotechniek? Dan is dit de kans voor jou! Wij zijn op zoek naar gepassioneerde en getalenteerde elektromonteurs in de omgeving van Gendt. Je krijgt de mogelijkheid om je expertise toe te passen op diverse complexe projecten. Lees snel verder en ontdek de mogelijkheden die voor je open liggen.
Heb jij als elektromonteur een berg ervaring en ben je klaar voor een nieuwe uitdaging? Grijp dan nu je kans bij onze opdrachtgever in Apeldoorn. Deze positie biedt je de mogelijkheid om jouw opgebouwde kennis toe te passen op spannende projecten en je technische skills naar een hoger niveau te tillen. Laat je inspireren door vernieuwing, grijp de mogelijkheden en durf jezelf te overtreffen in een werkomgeving die jouw expertise en professionalisme op waarde schat. Ontdek snel meer over deze boeiende functie.
Ben je op zoek naar een veelbelovende carrière als elektricien die perfect past bij jouw passie en waarbij een passend salaris wordt geboden? Op dit moment zijn we op zoek naar een ervaren elektromonteur voor sportveldverlichting die graag buiten werkt en geen last heeft van hoogtevrees. Als je houdt van uitdagingen op een werkplek waar je het uiterste uit jezelf kunt halen, dan is dit de ideale baan voor jou!

Wat wordt er gevraagd van een electriciën?

In een vacature voor een elektromonteur wordt vaak gevraagd naar een relevante opleiding op MBO-niveau in de richting van elektrotechniek of een vergelijkbare technische opleiding en / of cursus. Daarnaast wordt er gevraagd om ervaring in de elektrotechniek, afhankelijk van het gevraagde niveau. Certificaten zoals een VCA-diploma (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers) zijn ook vaak een vereiste, omdat je dit nodig hebt om te werken op een bouwplaats.

De persoonlijke eigenschappen die gevraagd worden in een vacature zijn bijvoorbeeld goede communicatieve vaardigheden, omdat elektromonteurs vaak in teamverband werken en moeten communiceren met klanten of projectmanagers. Zelfstandigheid, probleemoplossend vermogen, en nauwkeurigheid worden ook gevraagd. Afhankelijk van de werkgever kan er ook vraag zijn naar specifieke vaardigheden zoals ervaring met bepaalde types installaties of systemen, kennis van duurzame energietechnologieën, of de vaardigheid om technische tekeningen te lezen.

Hoe word je elektriciën?

Elektricien worden kan via verschillende routes en op verschillende niveaus.  Je kunt bijvoorbeeld op het VMBO al kiezen voor een technische richting en daarna een vervolgopleiding doen op het MBO. Hier heb je verschillende niveaus die je kunt doen of waar je naar kunt doorstromen. Monteur elektrotechniek: niveau 2, eerste monteur elektrotechniek: niveau 3 en technicus elektrotechniek: niveau 4. Vaak is dat een combinatie van werken en leren (BBL). Je werkt dan 4 dagen bij een bedrijf waar je gelijk veel praktijkervaring opdoet. De dag dat je naar school gaat leer je alle therorie gericht op elektrotechniek. Er zijn ook HBO-opleidingen techniek als je daarna nog door wilt leren.

Daarnaast is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste technologische ontwikkelingen en trends in de elektrotechniek. Door de snelle ontwikkeling in deze sector kunnen aanvullende cursussen of zelfstudie cruciaal zijn om up-to-date te blijven met de nieuwste technieken en voorschriften. Werkervaring opdoen, zowel tijdens als na de opleiding, is essentieel om vaardigheden te verfijnen en een succesvolle carrière als elektromonteur op te bouwen.

Zie jij een carrière als elektromonteur wel zitten?

Heb je geen zin om een lange opleiding te volgen en wil je graag snel aan de slag als elektricien? In ons opleidingscentrum hebben wij een korte opleiding waar wij kijken naar aanleg en motivatie. Doorloop je de opleiding met succes dan kun je aan de slag als leerling elektricien bij een van onze opdrachtgevers.

Toekomstperspectief als elektriciën

Het toekomstperspectief voor elektromonteurs is positief, mede door de voortdurende ontwikkelingen in technologie en een groeiende focus op duurzame energiebronnen. De vraag naar gespecialiseerde elektrotechnische vaardigheden zal naar verwachting blijven groeien, vooral in sectoren zoals duurzame energie, smart homes, en industriële automatisering. De transitie naar duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie en windenergie, zorgt voor een toenemende vraag naar elektromonteurs die in staat zijn om deze nieuwe technologieën te installeren en te onderhouden. Daarnaast zorgt de trend naar automatisering en de integratie van IoT (Internet of Things) in zowel de industriële als de particuliere sector voor nieuwe kansen voor elektromonteurs.

Deze ontwikkelingen vragen wel om voortdurende scholing en aanpassing aan nieuwe technologieën. Om een goede elektromonteur te blijven, moet je bereid zijn om jezelf te blijven ontwikkelen en nieuwe vaardigheden aan te leren. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op het werken met geavanceerde elektronische besturingssystemen, het installeren van elektrische laadstations of het toepassen van energie-efficiënte technologieën in gebouwen. 

Uitzendbureau voor elektromonteurs

Wij zijn een uitzendbureau ook voor elektomonteurs, veel worden er door ons uitgezonden naar verschillende projecten. Als elektromonteur kun je voor ons werken via uitzenden, detacheren, zzp en we kunnen je helpen aan een vaste aanstelling.

Als uitzendbureau zijn wij afhankelijk van goede vakmensen en daarom zorgen wij goed voor onze mensen. Als elektromoneur zorgen wij ervoor dat jij werkt op een project die bij je past en zorgen wij voor alle spullen die je nodig hebt. 

Voordelen werken als elektromonteur via Jobxion

Werken via Jobxion heeft voordelen voor jou elektromonteur. We zetten ze op een rijtje:

Beniewd naar jouw mogelijkheden?

Bekijk de vacatures of doe een open sollicitatie!

Veelgestelde vragen over elektriciën

 • Het installeren de elektra infrastructuur
 • Onderhouden van elektrotechnische installaties en apparatuur
 • In bedrijf nemen van nieuwe systemen en installaties
 • Hanteren hand- en elektrisch gereedschap
 • Oplossen van storingen door het maken van analyses
 • Uitvoeren van reparaties en modificaties
 • Verwerken van reparaties, storingen en onderhoud in een logboek
 • Een junior elektricien verdient € 1.600,- tot € 2.000,- bruto per maand
 • Een medior elektricien verdient € 2.000,- tot € 2.500,- bruto per maand
 • Een senior elektricien verdient € 2.500,- tot € 3.000,- bruto per maand
Het daadwerkelijke salaris is afhankelijk van factoren zoals leeftijd, ervaring, werkzaamheden, locatie en werkgever.

Elektricien worden kan via verschillende routes en op verschillende niveaus. Je kunt bijvoorbeeld op het VMBO al kiezen voor een technische richting en daarna een vervolgopleiding doen op het MBO. Hier heb je verschillende niveaus die je kunt doen of waar je naar kunt doorstromen

Sollciteren kan door te klikken op de knop “solliciteren”. Vul daarna je gegevens in en je verstuur je sollicitatie. We nemen daarna snel contact met je op.

Heb je een vraag, neem dan contact op met Sabine. Stuur een whatsappje of bel naar: 06 52 53 29 18 of stuur een email naar sabine@jobxion.nl

Scroll naar boven