Beroep elektricienElektricien

Het beroep van elektricien is veelzijdig. Van het aanbrengen van elektra in de bouw tot aan het onderhoud van elektrotechnische apparatuur. Lees hieronder alles over dit mooie beroep

Wat is een elektricien?

Een elektricien is een (elektro)monteur van elektrische installaties. De werkzaamheden bestaan vooral uit het aanleggen en onderhouden van de elektriciteitsvoorzieningen.

Werken als elektricien is overal weer anders. Je kunt jouw specialisatie bij verschillende bedrijven inzetten. Denk bijvoorbeeld aan installatiebedrijven, woning- en utiliteitsbouw, industrie of andere elektrotechnische ondernemingen.

Wat doet een elektricien?

Elektra zit bijna overal in. Van voertuigen tot liften en van een lopende band tot de apparatuur voor het beveiligen van je huis. De werkzaamheden zijn dan ook heel divers, bijvoorbeeld:

 • Het installeren de elektra infrastructuur
 • Onderhouden van elektrotechnische installaties en apparatuur
 • In bedrijf nemen van nieuwe systemen en installaties
 • Hanteren hand- en elektrisch gereedschap
 • Oplossen van storingen door het maken van analyses
 • Uitvoeren van reparaties en modificaties
 • Verwerken van reparaties, storingen en onderhoud in een logboek.

Hoe wordt je elektricien?

Om elektricien te worden kun je een opleiding volgen. Je kunt bijvoorbeeld op het VMBO al kiezen voor een technische richting en daarna een vervolgopleiding doen op het MBO. Vaak is dat een combinatie van werken en leren. Ook zijn er HBO-opleidingen techniek als je (daarna nog) door wilt leren.

Snel aan de slag
Heb je geen zin om een lange opleiding te volgen en wil je graag snel aan de slag als elektricien? In ons opleidingscentrum hebben wij een korte opleiding waar wij kijken naar aanleg en motivatie. Doorloop je de opleiding met succes dan kun je aan de slag als leerling elektricien bij een van onze opdrachtgevers.

TIP - Bekijk de gratis opleiding elektricien

Elektricien worden op latere leeftijd

Je laten omscholen tot elektricien kan ook op latere leeftijd. Wij zorgen voor een omscholingstraject dat bij jouw wensen past en gaan op zoek naar bedrijf waar je kunt groeien in je nieuwe vak.

Salaris elektricien

Een indicatie van de CAO-salarissen van een elektricien:

 • Een junior elektricien verdient € 1.600,- tot € 2.000,- bruto per maand
 • Een medior elektricien verdient € 2.000,- tot € 2.500,- bruto per maand
 • Een senior elektricien verdient € 2.500,- tot € 3.000,- bruto per maand
  • Vacatures voor elektriciens

   Bekijk alle vacatures voor elektriciens. Wij voorzien onze klanten al sinds 2004 van vakmannen. Hierdoor hebben wij een grote variatie aan interessante projecten waar je aan de slag kunt. Of je nu als 1e elektromonteur, leerling elektromonteur, of allround elektricien aan de slag wilt. Wij hebben een passende vacature voor jou.

   TIP - Maak een job-alert aan en ontvang nieuwe elektricien vacatures als eerste!

   Met JobXion aan de slag als elektricien

   Werken als elektromonteur via JobXion betekent dat jij jouw ervaring veelal bij diverse bedrijven op verschillende opdrachten in kunt zetten. Wat denk je van een groot nieuwbouwproject? Waar je meterkasten afmonteert of bij een beveiligingsbedrijf waar je o.a. camera’s zal installeren? Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt ergens aan de slag in deze gevarieerde branche.

   Zodra je solliciteert op een vacature bij JobXion en je wordt aangenomen, kom je bij ons in dienst. Wij zenden jou uit naar onze klanten. Wat dit precies inhoudt? Eigenlijk komt het erop neer dat je meewerkt aan de meest uiteenlopen projecten bij verschillende bedrijven. Soms voor een week, een maand of voor een langere periode. Is er een klik tussen een bedrijf en jou dan is er de mogelijkheid om in vaste dienst te gaan bij de opdrachtgever.

   Als elektricien bij Jobxion kunt je rekenen op:

   • Direct aan de slag kunt als elektricien
   • Gebruik kan maken van de mogelijkheden van ons opleidingscentrum
   • Een goed salaris, wekelijks uitbetaald
   • Vanaf dag 1 betaald wordt naar bouw of klein metaal cao en pensioen opbouwt
   • Langdurig aan de slag gaat op projecten bij jou in de buurt
   • De kans krijgt om overgenomen te worden door het bedrijf
   • Eigen vervoer waarmee je privé mag rijden
   • Makita accu gereedschap
   • Professionele werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen
   • Persoonlijk contact
   • Duurzame inzetbaarheid (gezondheid en vaardigheden)
   Meer weten of contact?

   Heb je na het lezen nog een vraag over het beroep van elektricien, neem gerust contact op met Isa. Zij kan met jou kijken naar de mogelijkheden die er voor jou zijn.

   Naar vacatures elektricien | Naar opleiding elektricienLeerling elektricien

Wil je aan de slag als leerling elektricien, maar je hebt nog geen ervaring, dan is Jobxion de juiste keuze. Wij bieden een korte praktijkopleiding aan voor elektriciens. Deze opleiding kost niks en na slagen zorgen wij voor een mooie baan.

Wat is een leerling elektricien

Een leerling elektricien volgt een technische opleiding en werkt onder een ervaren elektricien aan elektrische installaties om zo het vak te leren.

De combinatie van een opleiding en werken met een ervaren vakman is een ideale voorbereiding om later zelfstandig aan de slag te kunnen. In de bouw begin je altijd als leerling, want het kost tijd om ervaring op te doen in de diverse werkzaamheden. Daarnaast kan het werken met elektriciteit gevaarlijk zijn als het niet goed wordt uitgevoerd, daarom is het belangrijk dat iemand je begeleidt.

Werkzaamheden leerling elektricien

Je loopt als leerling mee met een ervaren elektricien, waardoor je gelijk wordt meegenomen in alle werkzaamheden. Denk aan het aanleggen van elektra in nieuwbouwwoningen, zoals kabels trekken en het aansluiten van meterkasten. Het onderhouden van apparatuur, oplossen van storingen en het uitvoeren van testen. Vaak zijn de werkzaamheden afhankelijk van het bedrijf waar je werkt. Zo zijn er bedrijven die alleen maar beveiligingssystemen aanleggen en onderhouden.

Leerling elektricien worden

Als je begint aan een opleiding elektricien dan start je als leerling elektricien. Dit is vaak in combinatie met een werkplek waar je praktijkervaring kunt opdoen. Voor de opleiding heb je 2 goede mogelijkheden.

MBO elektrotechniek
Op het MBO heb je diverse mogelijkheden voor een technische opleiding. Je kunt er meerdere niveaus doorlopen en zo doorgroeien in kennis en ervaring. De opleiding duurt tussen de 1 en 3 jaar, waarbij je kunt kiezen om de opleiding vooral op school te volgen (BOL) of vooral op het werk (BBL).

Opleiding Jobxion
Bij Jobxion bieden wij een snelle mogelijkheid voor iedereen die wil starten als Elektricien. Wij stomen je binnen een paar dagen klaar met een praktische training om te kijken of je potentie en motivatie hebt. Je leert gelijk een aantal technische skills die je later in de praktijk kunt brengen. Doorloop je de opleiding met succes, dan hebben wij een baan waar je verder kunt leren als leerling elektricien.

TIP - Bekijk de gratis opleiding elektricien

Salaris leerling elektricien

Je wilt natuurlijk weten wat je gaat verdienen als leerling elektromonteur, dat snappen wij heel goed. Naast de gratis opleiding die je kunt volgen, verdien je € 950,- bruto per maand voor 5 dagen in de week werken als 16-jarige. Dit salaris stijgt naarmate je meer ervaring opdoet en ouder wordt. Als 22-jarige zit je al op een salaris van € 1600,-. Zie een indicatie van de cao-salarissen op het tabblad elektricien.

Vacatures leerling elektricien

Bekijk de vacatures voor leerling elektricien. Diverse bedrijven zijn op zoek naar gemotiveerde en getalenteerde toekomstige elektriciens om te begeleiden tot volwaardig vakman.

TIP - Maak een job-alert aan en ontvang nieuwe elektricien vacatures als eerste!

Meer weten of contact?

Heb je na het lezen nog een vraag over het beroep van (leerling) elektricien, neem gerust contact op met Isa. Zij kan met jou kijken naar de mogelijkheden die er voor jou zijn.

Naar vacatures leerling elektricien | Naar opleiding elektricien

Recruiter Jobxion

Contact met Isa

Ik help je graag!

isa@jobxion.nl
Top